Interview met Eric Schweitzer: ‘Nederland belangrijk voor Alba’

Het Duitse afvalbedrijf Alba wil de haven van Amsterdam benutten om zijn positie als een van de toonaangevende handelaren in oud metaal, kunststof en papier uit te bouwen.

Volgens bestuursvoorzitter Eric Schweitzer, tevens voorzitter van de Duitse Industrie- en Handelskamer DIHK, is de nieuwe terminal in Amsterdam ‘een van de belangrijkste Alba-investeringen van de laatste jaren’. Schweitzer zal Amsterdam ‘tot een van de grootste overslagplaatsen van Europa maken’. Dat zegt de topman in een interview met het FD.

Dit artikel is eerder op 11 juni verschenen in Het Financieele Dagblad

Eric Schweitzer, Foto Alba

Eric Schweitzer, Foto Alba

Waar zal al dat afval in Amsterdam vandaan komen?

‘Het afval dat we vanuit Amsterdam exporteren komt voor 80% uit de Benelux-landen en voor 20% uit de rest van Europa, en dan vooral uit Duitsland. De belangrijkste afzetmarkten zijn Turkije, Spanje, India, de Verenigde Arabische Emiraten en vooral China en de rest van Zuidoost-Azië.’

De terminal in Amsterdam krijgt een opslagcapaciteit van 200.000 ton. Is dat internationaal gezien veel?

‘De terminal is vijf keer groter dan onze oude schrootplaats in Dordrecht. Hij is bovendien moderner, met een kraan die ons in staat stelt een schip binnen 72 uur te laden. Daarmee behoort de terminal tot de grootste en modernste terminals van Europa.’

De Alba-terminal in Amsterdam

De Alba-terminal in Amsterdam

U heeft samen met uw broer een groot internationaal bedrijf opgezet. Wat voor rol speelt Nederland in uw toekomstplannen?

‘We zijn nu bezig ons internationale bedrijf strategisch uit te breiden. Hierbij speelt Nederland een belangrijke rol. Met de nieuwe terminal hebben we de mogelijkheid gecreëerd om grondstoffen wereldwijd te verhandelen in een omvang die we tot nu toe niet kenden. Amsterdam dient voor ons als scharnier tussen Europa en de rest van de wereld.’

Hoe belangrijk is het voor u dat er een nieuwe zeesluis komt in IJmuiden?

‘Een tweede sluis zal ertoe leiden dat de wachttijden bij het in- en uitlopen van de haven veel korter zijn. Ik zie het daarom als groot voordeel.’

Uw bedrijf heeft ongeveer € 2,6 mrd omzet. Is dat genoeg voor een internationaal opererend afvalbedrijf?

‘De hoogte van de omzet is voor ons eigenlijk niet zo van belang. Waar het ons vooral om draait zijn de marges.’

Heeft u nog overnames op het oog in Nederland?

‘Nee, voor groei kijken we vooral naar Azië, niet in de laatste plaats vanwege de zwakke Europese conjunctuur.’

Internationaal is er veel aan de hand op de grondstoffenmarkten. De dreigende burgeroorlog in Oekraïne, de naweeën van de eurocrisis en de afzwakkende conjunctuur in China. Heeft dat nog gevolgen voor de schrootprijzen?

‘De omstandigheden zijn zeker niet ideaal. Het conflict in Oekraïne zie ik voor het gehele Duitse bedrijfsleven als grote bedreiging. Dat zie je ook terug in het ondernemersvertrouwen. Toch zijn wij voor Alba voorzichtig optimistisch. De internationale staalfederatie voorspelt een stijging van de staalproductie in 2014 met 3,5% tot 4%. Dat is voor het prijsniveau van oud metaal gunstig te noemen. Een crisis in China acht ik niet erg waarschijnlijk. Mocht die er toch komen, dan zou ons dat zeker raken, maar aan de andere kant zijn we een breed georiënteerd bedrijf en kunnen we tegen een stootje.’

In Berlijn maakt u de laatste tijd furore met een relatief nieuwe manier om huisafval te verwerken tot zogenoemde ‘groene kolen’. Is dat een concept dat u in Nederland ook gaat verkopen?

‘De techniek van de groene kolen die als brandstof dienen voor stroomcentrales kan in principe overal worden toegepast. De meeste interesse komt echter uit China, waar we inmiddels ook bezig zijn met het opzetten van de eerste fabriek. Juist in Azië spelen we met de groene kolen in op een van de belangrijkste vraagstukken van onze moderne tijd: hoe gaan we om met het feit dat we te veel afval hebben en te weinig grondstoffen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s