Duitse staatsbank KfW overweegt Siemens te helpen bij overname Alstom

De Duitse regering overweegt Siemens en de Franse staat te helpen bij het creëren van twee ‘Europese kampioenen’ op het gebied van energie en transport. De regering-Merkel zou daarvoor volgens persbureau Bloomberg de staatsbank KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) willen inzetten. Deze zou namens de Duitse staat een belang kunnen nemen in het Franse Alstom.

Alstom staat sinds een paar maanden in de belangstelling van twee grote bedrijven: General Electric en Siemens. GE is als eerste met een concreet bod gekomen van $17 mrd voor de energiedivisie van Alstom. Siemens – dat ook vooral in de energiepoot geïnteresseerd is – heeft aangekondigd vóór 16 juni met een tegenbod te komen.

Tot nu toe had het bestuur van Alstom een duidelijke voorkeur voor GE, terwijl de Franse regering een alliantie met Siemens prefereert. Grote voordeel van die tweede optie is volgens de Franse regering de mogelijkheid om een energiebedrijf te creëren onder Duitse leiding en een transportbedrijf (o.a. Hogesnelheidstreinen) onder Franse. Bovendien zouden er meer controle zijn over de kerncentrales van Alstom.

De Duitse staat had zich tot nu toe grotendeels buiten de discussie gehouden, ook omdat Siemens en Alstom volledig particulier eigendom zijn. Het Bloomberg-verhaal doet echter vermoeden dat daar beweging in zit. Voor KfW zou het geen unicum zijn. Deze heeft onder meer belangen in Deutsche Telekom, Deutsche Post en Airbus.

Volgens Bloomberg zou de Franse staat een even groot belang in Alstom willen nemen als de KfW-bank. Heel concreet gaat het daarbij om het 21%-belang van het Franse concern Bouygues.

Het Duitse ministerie van economische zaken wilde niet reageren. Hetzelfde geldt voor de KfW-bank, die woensdag een persconferentie geeft in Berlijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s