Duitse immigranten beter opgeleid dan Duitsers zelf

West-Europa wordt door het vergroten van de Europese Unie overspoeld door arme, domme en deels criminele Centraal-Europeanen. Dat is het beeld dat rechtse politici zoals Marine Le Pen en Geert Wilders graag verspreiden, Maar klopt het ook?

Een studie van het Berlin Institut für Bevolkerung und Entwicklung bewijst voor Duitsland het tegendeel. Onder de migranten die sinds 2005 naar Duitsland gekomen zijn, blijken zelfs meer hogeropgeleiden te zijn dan in de Duitse bevolking. Dat geldt ook voor de vaak verguisde Roemenen en Bulgaren.

Volgens het instituut komt ongeveer 10% van de immigranten zonder diploma naar Duitsland voor simpel werk in bijvoorbeeld de tuinbouw of slachterijen. Maar bij de overige 90% is het beeld heel anders. Volgens de onderzoekers heeft dat voor een groot deel te maken met een veranderde behoefte in het bedrijfsleven. In tegenstelling tot de jaren zestig en zeventig toen vooral mijnwerkers en schoonmakers gevraagd waren, zijn bedrijven nu op zoek naar hoogopgeleide chemici, ingenieurs, natuurkundigen en softwareontwikkelaars.

Infografiek van de FAZ

Infografiek van de FAZ

Het beeld bij de groepen die vóór 2005 naar Duitsland kwamen is iets negatiever. Zo verbetert het opleidingsniveau van mensen met een Turkse achtergrond zich weliswaar, maar er is nog altijd een grote achterstand ten opzichte van autochtone Duitsers.

Infografiek van de FAZ

Infografiek van de FAZ

In Duitsland is een op de vijf mensen zelf in het buitenland geboren of heeft een ouder of grootouder die daar geboren is. Gemiddeld verlaat een kwart van de immigranten na een aantal jaren het land weer. Qua leeftijd zijn ze gemiddeld veel jonger dan de autochtone bevolking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s