Siemens verkoopt weer een onderdeel, vraagprijs minstens €5mrd

Het Duitse industrieconcern Siemens is dezer dagen niet uit de krantenkolommen te slaan. Allereerst is er de strijd om het Franse Alstom, waarvan het laatste bericht is dat er op 16 juni een bod zal worden uitgebracht. Er wordt rekening gehouden met ongeveer €7 mrd voor de energiedivisie van Alstom plus de overdracht van bepaalde transportactiviteiten aan de Fransen.

Maar het is zeker niet het enige nieuws dat de stakeholders in Siemens bezighoudt. Er sijpelen steeds meer nieuwtjes door over de ombouw van het concern tot een snellere en winstgevendere onderneming. Zo werd afgelopen week bekend dat er zo’n tienduizend banen verdwijnen door de herstructurering. Bij het bekendmaken van de ‘Visie 2020’ een paar weken geleden werd bekendgemaakt dat het onderdeel gehoorapparaten  naar de beurs wordt gebracht. En gisteren bracht de krant FAZ het nieuws dat de samenwerking met Bosch bij huishoudelijke apparaten op het punt staat opgebroken te worden.

Kaeser trok meer dan vier uit voor het beantwoorden van alle vragen, Foto: Maurits Kuypers

Ceo Joe Kaeser na de presentatie van zijn Visie 2020, Foto: Maurits Kuypers

Siemens zou dit onderdeel willen verkopen aan Bosch of een andere onderneming. De FAZ noemt Samsung daarbij als potentiële koper. De vraagprijs voor het 50%-belang van Siemens zou tenminste €5 mrd zijn.

Het zijn berichten en geruchten die stuk voor stuk klinken als zeer ingrijpend, en dat zijn ze ook. Maar van de andere kant zijn herstructureringen voor het grootste Duitse industrieconcern ook niks nieuws. De afgelopen 20 jaar heeft Siemens van zeker twaalf grote en minder grote onderdelen afscheid genomen. Miljardenbedragen waren daarbij eerder regel dan uitzondering.

De grootste verkoop was de toeleverancier voor de auto-industrie Siermens VDO aan Continental voor €11,4 mrd. Dan was er 2000 de beursgang van chipmaker Infineon en vorig jaar die van lichtbedrijf Osram. Siemens deed afstand van zowel zijn snoerloze huistelefoons (Gigaset) als zijn mobiele telefoons.

Ict-dienstverlener IT Solutions ging voor €850 mln naar het Franse Atos Origin. Een op telecomnetwerken gespecialiseerde divisie werd overgedaan aan partner Nokia voor €1,7 mrd. Siemens stapte uit de productie van zonnecellen. Het elektronicabedrijf Epcos werd verkocht aan het Japanse TDK voor ongeveer €1 mrd. En dan was er nog de verkoop van computers aan Fujitsu en geldautomaten in 1999 aan twee grote Amerikaanse durfkapitalisten voor 1,4 mrd D-Mark.

Al met al kun je zeggen dat Siemens al jaren een bouwput is. En met de Visie 2020 komt daar niet een-twee-drie een einde aan. Kopen en verkopen van onderdelen is voor Siemens business-as-usual. Kaeser lijkt nu het accent zoveel mogelijk op energietechnologie te willen leggen (van windmolens en gasturbines tot energie-efficiency in gebouwen). Medische apparaten en infrastructuur (o.a. treinen) spelen in zijn toekomstplannen een minder grote rol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s