Merkel na verkiezingen machtiger dan ooit

Op het slagveld dat Europa heet, is er een duidelijke overwinnaar en die heet Duitsland. Wie kan er immers nog om de Duitsers heen als het straks gaat om belangrijke besluiten? Van Frans zelfvertrouwen in Europa is na de klinkende overwinning van Marine Le Pen niet veel meer over. Groot-Brittannië twijfelt na de zege van UKIP of ze überhaupt nog wel bij Europa willen horen. En zo kun je doorgaan. Van Denemarken tot Griekenland en Hongarije tot Portugal, overal heeft de euroscepsis keihard toegeslagen.

Duitsland is in vergelijk daarmee een oase van rust. Okay, ook hier heeft de anti-europartij AfD met 7% flink wat stemmen binnengehaald. Er komen bovendien zeven nieuwe splinterpartijen bij met ieder een zetel. De opkomst van de kiezers was met bijna 50% ook niet ideaal. Maar van een afstraffing van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD kan geen sprake zijn. Samen hebben ze nog altijd 62,6% van het electoraat achter zich. Tel daarbij op De Groenen (10,7%) en de liberale FDP (3,4%) en je hebt één groot pro-Europees blok. Zelfs de in Duitsland als extreem links bekendstaande Linke (7,4%) kun je daar nog toe rekenen.

Concreet betekent dit dat het relatieve gewicht van de Duitse pro-Europese krachten in het Europarlement automatisch toeneemt tegenover zo’n beetje alle andere landen. En ook de stem van Angela Merkel zal meer gewicht krijgen, of ze dat nou wil of niet.

Een beetje viel dat maandag al te merken. Terwijl in de rest van Europa de traditionele partijen nog wanhopig naar oorzaken zochten voor het verkiezingsdebacle, discussieerden Merkel en haar vicepremier van de SPD Sigmar Gabriel erover wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt: Merkels man Jean-Claude Juncker of Martin Schulz van de SPD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s