Duitse grappenpartij wil in vijf jaar 60 man door Europarlement sluizen

Martin Sonneborn heeft een plan. De komiek, journalist en satiricus gaat een maandje naar Straatsburg om daar als parlementariër te werken. Na die maand trekt hij zich terug om iemand anders van “Die Partei” een kans te gunnen €33.000 te verdienen. Het klinkt als absolute waanzin, maar een ding is zeker: Sonneborn heeft met Die Partei genoeg stemmen gehaald om de komende vijf jaar 60 mensen door het Europees Parlement te loodsen. Ieder voor €33.000, want dat is het inkomen inclusief zes maanden wachtgeld. Het doel zo zegt hij tegen persbureau DPA: ‘Brussel melken als een klein Zuid-Europees land’.

WIRECENTER

Scoren kon Sonneborn met programmapunten als het invoeren van een ‘luiheidsquote’, een Europees minimumloon van €1 miljoen per jaar en een wijziging van de stemgerechtigde leeftijd naar 12 tot 52 jaar.

Voor Sonneborn begon het ooit als grap toen hij in 2004 als chef-redacteur van het satirische blad ‘Titanic’ besloot een eigen partij op te richten. Sindsdien neemt hij de politiek geregeld op de hak onder andere in het ZDF-televisieprogramma ‘Heute Show’. Zo pleitte hij in 2013 tijdens de nationale verkiezingen voor opbouw van een Muur rond Zwitserland. Dat zou flink wat arbeidsplaatsen kunnen opleveren.

Een poster van Die Partei

Een poster van Die Partei

Reëel succes bleef tot nu toe uit, maar nu mag Sonneborn daadwerkelijk aan de slag. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen als hij echt in Straatsburg zit. Zijn collega parlementariërs zullen dan in ieder geval op hun hoede moeten zijn, want als Sonneborn ergens op uit is dan is het anderen voor gek zetten.

Die Partei is niet de enige minipartij die iemand mag afvaardigen naar het Europarlement. Duitsland krijgt er ook een neofascist van de NPD bij, iemand van de Piratenpartij, van de Beierse anti-europartij Freie Wähler, de dierenbeschermingspartij, de familiepartij en de ecologische partij ÖDP. Mogelijk werd dit gemaakt door het opheffen van de kiesdrempel van 3%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s