Duitse liberalen staand K.O.

Waar zijn de Duitse liberalen gebleven? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Tijdens de buitengewoon matte  Europese verkiezingsstrijd is er in ieder geval niks te zien van de ooit roemrijke Freie Demokratische Partei.

In het debat over de toekomst van Europa blinkt de FDP uit in afwezigheid. De enige momenten dat de liberalen een beetje in beeld komen is als ze proberen een aanval te openen op de Alternative für Deutschland, de partij die vindt dat Duitsland uit de euro moet stappen en Brussels macht moet worden ingeperkt. De FDP komt daarbij op voor Europa, en daarvoor zijn ze te prijzen, maar is het ook het geluid dat de kiezers willen horen?

Als je naar de peilingen kijkt duidelijk niet. De AfD  was tijdens de nationale verkiezingen vorig jaar september al een tikkeltje groter dan de FDP met net minder dan 5%. Inmiddels is de AfD ver uitgelopen naar 7%, terwijl de FDP niet verder komt dan 4%. De FDP loopt duidelijk het gevaar dat de AfD als de betere liberalen worden gezien.

Even daarbij iets over de AfD: In Nederland wordt vaak gedacht dat dit een soort Wilders-achtige partij is. Deels is dat ook zo, maar niet helemaal. De AfD is het best te omschrijven als extreem liberaal, niet als extreem rechts. Haat jegens buitenlanders speelt een zeer beperkte rol, althans in de top. Europees lijsttrekker Hans-Olaf Henkel is niet voor niets ambassadeur bij Amnesty International. De partij wil ook niet uit de EU, het wil alleen uit de euro. In Groot-Brittannië zou het een doodnormale partij zijn.

De grote fout van de FDP is volgens mij dat ze heeft nagelaten de partijen aan haar linkerzijde onder vuur te nemen. Is het wel nuttig dat Europa miljarden verdeeld voor landbouwbeleid? Hoeveel zin hebben eigenlijk de structuur- en cohesiefondsen? Zelfs bij de meest basale vraag over waar de verantwoordelijkheden van Brussel ophouden en waar beginnen wordt amper gediscussieerd met de SPD, CDU/CSU, De Groenen en Die Linke. En hoewel ik een aanhanger van de EU en de euro ben, is dat verdomd jammer.

Feitelijk is daardoor de discussie in Duitsland namelijk zo dood als een pier. SPD en CDU/CSU de grootste partijen zijn als het op Europa aankomt in grote lijnen met elkaar eens. Het gevecht met de AfD gaan ze uit de weg met het argument dat praten met een anti-euro partij absoluut geen zin heeft. Wat resteert is een doodsaaie campagne in een geweldig interessante Europese Unie, een EU die waarschijnlijk voor de meest uitdagende periode sinds zijn oprichting staat. Een periode waarin ons grote veranderingen te wachten staan, waar alleen niet over wordt gepraat. Spijtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s