Siemens is na strategieverandering geen benchmark meer voor Philips

Het Duitse Siemens wordt in Nederland vaak vergeleken met Philips, maar of die vergelijking in de toekomst ook nog op gaat, valt te betwijfelen. Siemens plaats namelijk de laatste divisie waarmee het nog concurreert met Philips buiten de organisatie. De divisie ‘Medische Technologie’ zal bovendien kleiner worden omdat de divisie gehoorapparaten (omzet €700 mln) naar de beurs wordt gebracht.

Daarmee blijft er qua vergelijkingsmateriaal niet veel meer over. Eerder besloten beide bedrijven al hun consumentenelektronica af te stoten, en sinds 2013 bestaat er geen link meer op het gebied van verlichting, omdat Siemens zijn verlichtingsdochter Osram naar de beurs bracht.

Dit artikel is eerder in een iets kortere versie verschenen in Het Financieele Dagblad van 8 mei

Het verzelfstandigen van de divisie medische technologie maakt onderdeel uit van een van de meest ingrijpende reorganisaties ooit bij Siemens. Onder de titel ‘Vision 2020’ schetste bestuursvoorzitter Joe Kaeser woensdag in het oude hoofdkantoot in Berlijn hoe hij de toekomst ziet.

Joe Kaeser tijdens de analisten- en persconcerentie in het oude Berlijnse hoofdkantoor in 'Siemens-stad'

Siemens-ceo Joe Kaeser tijdens de analisten- en persconcerentie in het oude Berlijnse hoofdkantoor in ‘Siemens-stad’. Foto: Maurits Kuypers

Toesten zal hij zich daarbij aan ABB, Alstom, Schneider, General Electric en Rockwell. Stuk voor stuk bedrijven die net als Kaeser willen scoren in de energiesector of met ‘digitalisering’ en ‘automatisering’ van industriële processen.

Kaeser zei Siemens zelfs te zien als concurrent van Google. Net als Google wil Siemens namelijk een belangrijke rol spelen bij het verzamelen en beoordelen van digitale informatie in de industriële ‘cloud’. Hij gaf het voorbeeld van een gasturbine van Siemens met 1500 sensoren die een continue stroom aan informatie opleveren die moeten worden geïnterpreteerd. ‘Het geeft aan dat wij allang actief zijn op dit terrein. ‘Wij hebben daarom geen angst voor Google, wel respect.’

Het enthousiasme van Kaeser sprong er in ieder geval vanaf. Zo verwacht hij veel van de van Shell overgekomen manager Lisa Davis, die ervoor moet zorgen dat Siemens voet aan de grond krijgt op de Amerikaanse gasmarkt. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met, en gedeeltelijke overname van, de energiedivisie van luchtvaartbedrijf Rolls-Royce Plc.

Deze overname moet bij Siemens een leemte vullen die er bestaat bij de productie van kleine  gasturbines voor de stroomverzorging. Vooral in de Verenigde Staten en Europa bestaat volgens Kaeser steeds meer behoefte aan dit soort mobiele stroombronnen.

Of Kaeser met zijn ‘Visie 2020’ op de juiste weg is, wordt in Duitse media nog betwijfeld. Zo sprak de krant FAZ van een ‘cultuurschok’, met een onvoorspelbare afloop. Een groot probleem is dat Siemens wel vaker zonder succes met het reorganisatiebijltje heeft gehakt. Dat maakt de 360.000 werknemers erg nerveus.

Zo werden de laatste paar jaar ook al 15.000 banen geschrapt omwille van efficiency. De plattere, eenvoudigere bedrijfsstructuur die Kaeser nu voor ogen heeft, belooft wederom grote gevolgen te hebben. Zeker is in ieder geval dat door het wegsnijden van een hele managementlaag duizenden mensen van functie moeten wisselen. Of dit ook leidt tot ontslagen, durfde Kaeser nog niet te zeggen.

Daar komt nog de onrust bij door de mogelijke overname van het Franse Alstom. Iedereen gaat er vanuit dat dit grote consequenties zal hebben voor de huisvesting van de energie- en transportactiviteiten (hoofdzakelijk bouw van HSL-treinen) van beide bedrijven.

Daar staat tegenover dat Kaeser ook een lokkertje heeft voor het personeel in de vorm van een nieuwe jaarlijkse bonuspot met €400 mln aan aandelen. Kaeser hoopt dat hierdoor de binding van de werknemers met het bedrijf steviger wordt. Hij verwacht dat het aantal aandeelhouders onder het personeel zelfs zou kunnen verdubbelen tot 200.000.

Als aandeelhouder zit je volgens Kaeser in ieder geval goed, want de reorganisatie zal zowel de winst als de productiviteit aanjagen. Kaeser gaat uit van kostenbesparingen die op kunnen lopen tot €1 mrd per jaar.

Kaeser trok meer dan vier uit voor het beantwoorden van alle vragen, Foto: Maurits Kuypers

Kaeser trok meer dan vier uit voor het beantwoorden van alle vragen over de nieuwe strategie, Foto: Maurits Kuypers

Voor beleggers was dat het beste nieuws van de dag, want de kwartaalcijfers die Siemens tegelijkertijd presenteerde over het tweede kwartaal waren zelfs volgens financieel-directeur Ralf Thomas van Siemens ‘middelmatig’.

Siemens boekte weliswaar een 11% hogere winst van €1,12 mrd, daar stond tegenover een daling van de orderinstroom met 13% tot €18,43 mrd ten opzichte van een jaar terug, toen het bedrijf grote opdrachten binnensleepte voor de bouw van windturbines en treinen.

De omzet nam ook af met 1,9% tot €17,45 mrd, vooral vanwege ongunstige wisselkoerseffecten. ‘Het tweede kwartaal laat zien dat we nog steeds veel te doen hebben wat betreft het verbeteren van de operationele prestaties’, aldus Kaeser.

Een onderwerp waarover zowel analisten als journalisten meermaals vragen stelden, was Alstom. Hoe serieus is Siemens nou eigenlijk met een overname? Kaeser liet er weinig over los. Het enige wat hij kwijt wilde was dat Siemens bereikt heeft wat het wilde, ‘namelijk inzicht krijgen in de boeken van Alstom’. Of dat uiteindelijk ook resulteert in een bod wilde Kaeser niet zeggen, wel dat het voor Siemens in ieder geval lonend moet zijn.

Mocht het tot een bod komen dan zal dat in ieder geval beter moeten zijn dan de €12,35 mrd die General Electric tot nu toe heeft geboden op de energiedivisie van Alstom. De Franse minister-president François Hollande heeft al gezegd dat dit wat hem betreft te mager is.

Zijn minister voor economische zaken Arnaud Montebourg zei donderdag in een interview met de FAZ dat hij Siemens prefereert boven GE. Het grote verschil tussen beide is volgens hem dat Siemens een alliantie wil, terwijl GE een overname wil van de energiedivisie, wat de transportdivisie verzwakt achterlaat.

Van Siemens verwacht hij een aanbod waarbij een transportalliantie (ICE- plus TGV-treinen) tot stand komt onder Franse leiding en een alliantie op het gebied van energie onder Duitse leiding.

De angst voor verlies van arbeidsplaatsen in zowel Frankrijk als Duitsland vindt Montebourg overdreven. Ook hier ziet hij veel liever dat Alstom met de Duitsers in zee gaat dan GE. In Duitsland geldt immers het Rijnlandse-model, waarbij zowel de overheid, vakbonden als aandeelhouders recht van spreken hebben. ‘Als we voor onze rechten moeten vechten bij GE in Connecticut dan wordt het veel zwaarder.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s