‘Wederopbouw Oost-Duitsland heeft €2000 mrd gekost’

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de muur tussen Oost- en West-Duitsland viel. Een jaar later in 1990 werd de hereniging officieel beklonken. Wat daarna volgde was een enorme krachtsinspanning om de voormalige DDR op het gelijke niveau te brengen met het westen, een ‘tour de force’ die rond de €2000 mrd heeft gekost.

Althans dat schrijft vandaag de ‘Welt am Sonntag’ op basis van een rondgang langs verschillende wetenschappelijke instituten. Volgens het Ifo-instituut uit Dresden werden tussen 1991 en 2013 puur voor economische ondersteuning alleen al €8 mrd tot €14,5 mrd per jaar uitgegeven. In totaal ging het daarbij om rond de €560 mrd.

Daar komen de netto extra sociale lasten (belastinginkomsten minus pensioen, Bijstands- en WW-uitkeringen) nog bij. Vooral om de Oost-Duitse pensioenen op een westers niveau te brengen moest stevig in de buidel worden getast.

Het economisch instituut DIW komt tot een bedrag van ongeveer €1500 mrd dat Oost-Duistland meer heeft geconsumeerd dan het heeft geproduceerd.

Klaus Schröder van de Vrije Universiteit Berlin komt als je alles bij elkaar optelt: de verschillende ondernemerssubsidies, het ‘Solidarpakt’, de automatische transfers tussen arme en rijke Duitse deelstaten, EU-subsidies en de netto extra sociale lasten uit op netto bijna €2000 mrd.

En het ergste is nog dat de netto-ondersteuning in ieder geval de laatste tien jaar weinig zin meer heeft gehad. Het Ifo-instituut gaat ervan uit dat de productiviteit van Oost-Duitsers ook in de toekomst nog lange tijd rond twee derde van dat van een West-Duitser zal blijven hangen. Daar is weinig aan te doen. De Duitse regering is het daar niet mee eens. Volgens de zogenoemde ‘Ost-Beauftragte’ Iris Gleicke blijft het een realistisch doel om het welvaartsniveau overal in de Bondsrepubliek zo gelijk mogelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s