74.000 beleggers in windenergiebedrijf Prokon verliezen 40 tot 70% van hun geld

Er komt langzaam schot in de afwikkeling van het in surseance van betaling verkerende Prokon. Volgens curator Dietmar Penzlin is een doorstart mogelijk. De 74.000 aandeelhouders die voor €1,4 mrd hebben belegd in windmolenparken, Roemeense bosgrond, een houtfabriek en een biobrandstoffabriek zullen wel een stevig verlies moeten nemen. Penzlin gaat ervan uit dat beleggers in dit op drie na grootste faillissementsproces ooit in Duitsland 40 tot 70% van hun geld kwijt zijn, afhankelijk van de opbrengst van te verkopen onderdelen.

Penzlin denkt dat het kernbedrijf van Prokon (Poolse en Duitse windmolenparken) levenskrachtig genoeg is voor een doorstart. Voor de verliesgevende biobrandstoffabriek moet nog een oplossing gezocht worden. Hetzelfde geldt voor de houtfabriek en Roemeense bosgrond. Het is volgens Penzlin nog moeilijk in te schatten hoeveel die waard zijn. Accountants hebben de eigendommen gecalculeerd op €1.05 mrd. Daar staan €1,53 mrd aan verplichtingen tegenover.

Penzlin verwacht dat ongeveer 150 van de 450 werknemers zijn baan verliest. Het gaat daarbij vooral om werknemers die voor het bedrijf constant op zoek waren naar nieuwe certificaathouders.

De zoektocht naar nieuwe klanten vormt een van de grote problemen van Prokon. Aandeelhouders hebben de afgelopen jaren massaal zogenoemde Genotsrechten van Prokon gekocht, een soort aandelen met een hoog vast rendement. Toen vorig jaar mensen zich echter begonnen af te vragen of Prokon zijn beloftes wel kon waarmaken, eisten velen van hen hun geld terug. Geld dat Prokon niet had, want het zat vast in langetermijnprojecten, vooral windmolens. In januari van dit jaar leidde dat tot de surseance van betaling. De oprichter van Prokon, Carsten Rodbertus, is op non-actief gesteld.

Prokon staat in zekere zin synoniem voor de hele Duitse windsector. De hoge rendementen in deze sector in combinatie met het groene karakter heeft tienduizenden beleggers aangelokt van klein tot groot. Ook omdat het werd ondersteund door de overheid met miljarden aan subsidiegeld. Alleen in de jaren 1997-2005 is volgens de het ‘Bundesverband Windenergie’ voor ongeveer €8,5 mrd ingelegd door 200.000 beleggers. De meeste van deze projecten leverden ook redelijk veel geld op voor beleggers, maar het probleem is dat de rendementen vaak te riant werden voorgesteld. Zo werd bij Prokon een rendement tot 8% beloofd. Volgens critici volkomen ongeloofwaardig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s