Merkel kickt Rusland uit de G8

Angela Merkel heeft vanochtend een regeringsverklaring gehouden. Het hoofdthema was de crisis in Oekraïne en de annexatie van de Krim. Een ding is voor Merkel duidelijk: Rusland kan voorlopig geen lid meer zijn van de groep van acht belangrijkste industriestaten (G8).

Merkel stelde dat ‘Rusland in bijna alle richtingen geïsoleerd’ is. De EU is volgens haar bereid tot snelle en zwaardere sancties, waaronder ook economische. De Europese Raad van regeringsleiders zal daar de komende twee dagen over vergaderen in Brussel. Op de agenda staat dan onder meer het uitbreiden van de lijst Russen (tot nu toe 21) die geen visum meer krijgen voor de EU. Mocht de situatie verder escaleren zullen volgens Merkel zeker zwaardere economische sancties volgen. Merkel: ‘De aansluiting van de Krim bij Rusland vraagt om een doortastend en eensgezind antwoord van de EU’.

Merkel zei verder te overwegen de zogenoemde ‘Duits-Russische regeringsconsultaties’ – een goed gebruik sinds 1998 – op te schorten. Deze hadden dit jaar eigenlijk in april moeten plaatsvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s