Duitse economie wordt sterker en sterker

Duitsland is en blijft de best draaiende economie van Europa. Dat blijkt ook woensdag weer uit de voorspelling van het Bundesverband deutscher Banken (BdB). Dit jaar gaan de chef-economen van de 13 bij de BdB aangesloten banken uit van een groei van 1,8%. Volgend jaar kan het met 2% zelfs nog iets beter gaan, zo denkt BdB-voorzitter Michael Kemmer.

Opvallend volgens bankvoorzitter Kemmer is vooral de opleving van de investering in kapitaalgoederen (machines e.d.), wat duidt op een duidelijk aantrekken van het vertrouwen onder ondernemers. Geholpen door de voor Duitsland te lage rente stijgen de kapitaalinvesteringen naar verwachting met 5% dit jaar en 5,2% in 2015. Van de consumptieve uitgaven (+1,1% in 2014 en +1,5% in 2015) gaat een iets minder sterke impuls uit. Hetzelfde geldt voor de handel. De export stijgt in 2014-2015 weliswaar met tussen de 5 en 6% per jaar, de import groeit volgens de 13 particuliere banken (onder andere Deutsche Bank, Commerzbank en HSBC Trinkaus & Burkhardt) echter harder.

Ondanks de goede vooruitzichten heeft Kemmer kritiek op de Duitse regering. Zo noemt hij het gezinsbeleid – gericht op meer werkende vrouwen en baby’s – in internationaal perspectief ‘extreem inefficiënt’. Het belastingsysteem is volgens hem te ingewikkeld en in het onderwijs is doordat elke deelstaat zijn eigen beleid voert sprake van een ‘wilde lappendeken’.

Of de crisis in Oekraïne nog invloed heeft op de Europese economie, durft de bankenvereniging niet te zeggen. Dat is momenteel nog te moeilijk in te schatten. In Europa kan de conjuncturele opleving er makkelijk toe leiden dat landen achteroverleunen en hervormingen die dringend noodzakelijk zijn uitstellen of opschorten. Twee landen waar dit zichtbaar is, zijn volgens Kemmer Frankrijk en Italië. Een tweede gevaar in Europa komt van de opmars van nationalistische partijen. Als die de overhand krijgen en daardoor de Europese integratie in gevaar komt, is dat zeer negatief.

De vooruitzichten van de banken zijn exact gelijk aan die van de Bondsregering en ook de grote economische instituten zoals DIW en Ifo zitten rondom de 2% jaarlijkse groei. De Oeso denkt dat als alles mee zit er zelfs 3% mogelijk is in 2015.

Dat is in ieder geval gunstig voor de arbeidsmarkt. Het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) maakte vorige week bekend dat er in 2013 in totaal 58,1 miljard uur is gewerkt. Dat was het hoogste niveau sinds 1994 (toen een record). Dit jaar en het volgende kan het nog meer worden. Economen zien wel één groot risico voor de arbeidsmarkt: de invoering van een minimumloon. Deze kan volgens het Zuid-Duitse Ifo-instituut zelfs tot 900.000 banen kosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s