In het hetzelfde gevang als Hitler, Hess en Krupp

Oud-voetballer en Bayern-Münchenpresident Uli Hoeneß kan zich definitief opmaken voor zijn gevangenisstraf. Het openbaar ministerie in München heeft maandag besloten niet in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Hoeneß was vorige week zelf ook al akkoord gegaan met 3,5 jaar cel. Het OM verwacht dat hij nog zo’n zes weken op vrije voeten kan blijven.

Dit is de gevangenis in Landsberg waar Hoeneß in ieder geval een deel van zijn  straf moet uitzitten.

Dit is de gevangenis in Landsberg waar Hoeneß in ieder geval een deel van zijn straf moet uitzitten.

Het was al langer bekend dat zijn nieuwe tehuis zal staan in Landsberg am Lech, ook wel bekend als het “Beierse Alcatraz”. De gevangenis op zo’n veertig kilometer ten westen van München heeft een lange en bewogen geschiedenis met vele bekende misdadigers. Verreweg de bekendste was Adolf Hitler die begin jaren twintig (1923-1924) hier voor 264 dagen vast zat wegens landverraad (de mislukte “Bierkellerputsch”). Hitler schreef gedurende die periode zijn beruchte antisemitische propagandawerk ‘Mein Kampf’. Hij  deed dat destijds samen met zijn plaatsvervanger bij de NSDAP Rudolf Hess.

Cel 7 van Hitler in 1924, foto: dpa

Cel 7 van Hitler in 1924, foto: dpa

Na de oorlog werd de ‘JVA Landsberg’ door de Amerikanen omgedoopt tot “War Criminal Prison No. 1”. In totaal werden in Landsberg ruim 280 mensen geëxecuteerd, de laatste zeven op 7 juni 1951. Onder die laatste groep bevonden zich Werner Braune, verantwoordelijk voor het uitmoorden van Joden in Zuid-Oekraïne en de Krim en Oswald Pohl, die als leider van het “SS-Wirtschafts- und Verwaltungshauptamt” een centrale rol speelde bij het uitvoeren van de Holocaust. Een bekende overlevende (ontslagen in 1951) was staalmagnaat Alfried Krupp von Bohlen und Halbach, wiens bedrijf na de oorlog al snel weer tot de machtigste van de wereld behoorde.

De familie Krupp, foto: Wikipedia

De familie Krupp, foto: Wikipedia

Ook nu is Landsberg nog altijd geen gevangenis voor lieverdjes. 30 moordenaars lopen er volgens Duitse media rond, allen verzameld in “celblok 1”. Een van hen is de zogenoemde “Krailling Killer” die uit hebzucht twee van zijn nichtjes op een verschrikkelijke manier om het leven heeft gebracht. Verder zijn het over het algemeen wat lichtere gevallen, mensen voor wie het de eerste veroordeling is en/of witteboordencriminelen als Hoeneß.

De Beierse meesteroplichter Josef Müller was een van hen (5,5 jaar). In het blad Der Spiegel vertelt hij dat de eerste paar weken vermoedelijk het zwaarst worden. Elke nieuwkomer begint met een paar weken in de “gesloten inrichting” met heel weinig bewegingsruimte en geen contact met de buitenwereld. Dus ook geen televisie, radio, of mobieltje. Na die eerste weken wordt het over het algemeen beter. Müller zegt dat hem eigenlijk aan niks ontbrak. hij had zelfs een flatscreen TV. Het WK-voetbal kan Hoeneß dus prima volgen. Andere prominenten waren concertorganisator (o.a. van Michael Jackson) Marcel Avram, de gigolo Helg Scarbi die BMW-aandeelhoudster Suzanna Klatten miljoenen afhandig maakte en voetbalbestuurder Karl-Heinz Wildmoser van 1860 München.

Een gevangene in Landsberg wordt geacht om zes uur op te staan, beetje te bewegen en dan aangekleed in het blauwe gevangenistenue te ontbijten. Om zeven uur moet iedereen aan het werk tot vier uur ’s middags met een uurtje pauze tussendoor. Werk is er onder andere in een autogarage, drukkerij en timmerbedrijf. De gevangene krijgen daarvoor een loon van €1,30 per uur, te weinig in ieder geval voor Hoeneß om zijn belastingschuld van ruim €28 mln plus rente terug te betalen.

Als Hoeneß zich netjes gedraagt mag hij, net als in Nederland gebruikelijk, rekenen op strafvermindering. Na een maand of acht mag hij misschien al af en toe een paar uur buiten de gevangenismuren doorbrengen met een wandeling door de stad. Na verloop van tijd wordt hij waarschijnlijk overgeplaatst naar een meer open inrichting in München. De kans dat Hoeneß de volledige 3,5 half jaar moet uitzitten is gering. Zijn onvoorwaardelijke celstraf kan maximaal worden ingekort tot 21 maanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s