Volkswagen en het land van de rijzende zon

De Volkswagen Groep denkt dit jaar voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 10 miljoen auto’s te verkopen. De grote motor achter de groei is China. Europa en de Verenigde Staten doen het daarentegen matig en ook van de elektrische auto verwacht het moederconcern van onder andere VW, Audi, Seat en Skoda de eerstkomende jaren weinig.

Dit artikel is op 14 maart verschenen in Het Financieele Dagblad, aangevuld met eigen foto’s van de presentatie van de jaarcijfers die in het teken stonden van de toenemende elektrisering van de auto.

Dat waren de belangrijkste boodschappen van bestuursvoorzitter Martin Winterkorn donderdag in Berlijn tijdens een toelichting op de jaarcijfers van 2013. Vooral de boodschap over de elektromobiliteit kwam als een tegenvaller omdat VW in de dagen voorafgaand aan het jaaroverzicht nog met veel tamtam zijn nieuwe E-Golf had gepresenteerd. Winterkorn was echter duidelijk in zijn analyse: het zal nog jaren duren voordat de puur elektrische auto geschikt is voor de massa.

Dat geldt ook voor de Nederlandse markt. Pon Holdings, de importeur van VW in Nederland, verwacht dat er van de elektrische Golf dit jaar hoogstens een paar honderd worden verkocht,  niet veel op een verwachte totale Nederlandse autoverkoop van ongeveer 410.000. Beter gesteld is het volgens woordvoerder Jacques Geijsen van Pon met de plug-in-hybrides die zowel elektrisch als op gas, diesel of benzine rijden. Ook Winterkorn verwacht hier in de toekomst veel van. Geijsen tipt voor Nederland vooral op de half op gas en half op elektriciteit rijdende Volkswagen GTE. De auto die in oktober op de markt komt, denkt Pon dit jaar 5000 keer te kunnen verkopen.

De E-Golf die dit jaar naar Nederland komt, zal waarschijnlijk geen groot verkoopsucces worden.

De E-Golf die dit jaar naar Nederland komt, zal waarschijnlijk geen groot verkoopsucces worden.

Maar hij rijdt wel als een trein!

Maar hij rijdt wel als een trein!

Volgens Winterkorn is China met een winst van €4,3 mrd (+17%) in 2013 inmiddels goed voor bijna een kwart van de winst en een derde van alle verkochte auto’s. China is daarmee het belangrijkste land voor VW en in 2014 zal dit niet anders zijn. ‘Wij hebben het volste vertrouwen dat China ook dit jaar verder zal groeien’, zo zei Winterkorn.

De jaarcijfers van 2013 geven een gemengd beeld: goed in China, minder er buiten

De jaarcijfers van 2013 geven een gemengd beeld: goed in China, minder er buiten

China is er ook in belangrijke mate verantwoordelijk voor dat VW vermoedelijk al dit jaar de grens haalt van 10 miljoen verkochte auto’s (in 2013 waren het er 9,73 miljoen), een doelstelling die eigenlijk pas was voorzien voor 2018. De omzet en winst in Europa en de Verenigde Staten groeit daarentegen nauwelijks. Vooral bij de merken VW, Audi en Skoda zot de klad erin. Het enige merk dat het wel uitstekend doet is Porsche dat zijn winst in 2013 zag oplopen tot €2,6 mrd op een totale winst voor het VW-concern buiten China van €11,7 mrd (+1,7%).

R&D-chef Heinz-Jakob Neusser legt de voordelen uit van een 'Modularen Querbaukasten', Kortweg MQB

R&D-chef Heinz-Jakob Neusser legt de voordelen uit van een ‘Modularen Querbaukasten’, Kortweg MQB

Wat de winst in Europa en de VS de komende jaren weer moet aanjagen is wat ze bij Volkswagen MQB noemen. Deze term staat voor een stroomlijning van het productieproces waarbij steeds meer modellen van verschillende merken in dezelfde fabriek in elkaar worden gezet. Dus bijvoorbeeld tegelijkertijd een VW-golf, een Audi A3 en een Seat León. In 2013 werden al een miljoen auto’s op deze manier geproduceerd. Het is de bedoeling dat dit er in 2016 vier keer zoveel zijn, wat voor een aanzienlijke kostenbesparing moet zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s