Marx wordt het socialistische hoofd van de Duitse katholieke kerk

Duitsland krijgt een links hoofd van de katholieke kerk. Na vijf stemrondes rolde vandaag de naam van Reinhard Marx uit de bus als nieuwe voorzitter van de ‘Duitse bisschopsconferentie’.  Marx is de opvolger van de veel conservatievere aartsbisschop Robert Zollitsch.

Zo baarde Reinhard Marx in 2008 nog groot opzien met zijn boek ‘Het Kapitaal: Een Pleidooi voor de Mensen’. In het boek gaat hij een dialoog aan met zijn naamgenoot Karl Marx. Hij geeft daarbij de filosoof en ontdekker van het communisme zeker niet in alles gelijk, maar op één vlak is hij het hartgrondig eens met hem, namelijk dat de kloof tussen arm en rijk in Duitsland en de wereld veel te groot is geworden en dat hij ook nog eens heel moeilijk te overbruggen is.

In het boek haalde hij hard uit naar de sociale markteconomie, waarin het kapitalisme teveel de overhand heeft gekregen. excessen moesten volgens hem worden aangepakt. Inmiddels is dit gemeengoed, maar in 2008 was dit zeker voor een kerkelijk leider van een conservatief land als Duitsland nog opzienbarend.

In Rome is Marx al langer een invloedrijk man, eigenlijk meer dan zijn baas Zollitsch. Onder paus Franciscus werd hij april vorig jaar samen met nog zeven andere kardinalen benoemd in een adviesgroep die de paus moet helpen bij het leidinggeven aan de kerk. Afgelopen zaterdag werd Marx bovendien verkozen tot voorzitter van de economische adviesraad van het Vaticaan. Deze adviesraad heeft onder meer tot taak corruptie en verkwisting van geld aan ‘wereldse zaken’ tegen te gaan.

Duitsland – een van de rijkste kerken ter wereld – heeft wat dat betreft een groot probleem in het bisdom Limburg waar de momenteel met verlof gestuurde kardinaal Franz-Peter Thebartz van Elst miljoenen uittrok voor de bouw van zijn nieuwe residentie. Het lot van Thebartz van Elst ligt nu handen van de paus en ongetwijfeld ook een beetje die van Reinhard Marx.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s