WK-finalist Uli Hoeneß maakt het met zijn belastingontduiking wel heel bont

deutschland-niederlande-das-ewige-nachbarduell-2

Hoeneß haalt in 1974 in de 1e minuut Cruyff onderuit in het strafschopgebied.

Het was altijd al een beetje een houthakker op het veld, Uli Hoeneß, de oud Bayern-spits die in 1974 in de WK-finale tegen Nederland een strafschop veroorzaakte. Nu blijkt de president van Bayern München en eigenaar van een worstenfabriek de belasting te hebben opgelicht voor het enorme bedrag van 27,2 miljoen euro. Dat is althans de laatste schatting van de belastinginspectie.

Het grootste deel van de belastingontduiking betreft niet opgegeven inkomsten uit valutaspeculaties, verborgen via verschillende geheime rekeningen in Zwitserland. De verdediging van Hoeneß houdt het op een bedrag van tussen de 18 en 19 miljoen euro.

In beide gevallen is het veel meer dan eerder bekend was geworden. Eerder had Hoeneß met behulp van een zogenoemde ‘Selbstanzeige’ geprobeerd aan strafvervolging te ontkomen. Daarbij ging het echter om een bedrag van ‘maar’ 3,5 miljoen.

In sommige gevallen geldt voor een aangifte achteraf  dat er geen andere straffen volgen als een naheffing door de belastingdienst. Nu het bij Hoeneß om een zo groot bedrag blijkt te gaan, wordt er steeds meer aan getwijfeld of dat voor hem ook geldt. Eigenlijk ligt de grens van het toelaatbare bij rond de 1 miljoen.

Wanneer de uitspraak volgt, is nog onbekend. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de rechtbank in München donderdag uitspraak zou doen. Gezien de vele nieuwe gegevens die de belastinginspectie pas twee weken geleden van Hoeneß zelf heeft ontvangen, lijkt dat echter onhaalbaar.

Experts achten een gevangenisstraf niet ondenkbaar. Positief is dat hij nu zelf alle gegevens op tafel heeft gelegd. Negatief is dat de belastingdienst er al een jaar om vraagt.

Verder groeit de kritiek op zijn aanblijven als president van de voetbalclub Bayern München. Tot nu toe is hem door de Raad van Commissarissen altijd de hand boven het hoofd gehouden. Deze bestaat onder andere uit Audi-ceo Rupert Stadler, VW-chef Martin Winterkorn, Adidas-baas Herbert Hainer en de hoogste man van Deutsche Telekom Timotheus Höttges. Binnenkort komt daar nog iemand van de verzekeraar Allianz bij. Heel veel topmensen uit het bedrijfsleven dus. Adidas en Audi zijn bovendien ook nog eens aandeelhouder van Bayern München. Allianz wordt dat binnenkort, en Deutsche Telekom is een van de hoofdsponsors. Zeker in Beieren waar de afgelopen jaren enkele grote corruptieschandalen bij onder andere Siemens en MAN aan het licht kwamen, zou dat gevoelig moeten liggen.

Tot nu toe wijzen de commissarissen echter op de grote verdiensten van Hoeneß voor de club Bayern. Ook de supporters van de Champions League-winnaar van 2013 dragen hem overigens op handen. Of dat ook geldt voor de oud-spelers van het Nederlands elftal?

Vooral zijn mandekker in de finale van ’74, Willem van Hanegem, zal een kleine lach waarschijnlijk niet kunnen onderdrukken. Voor wie het vergeten was: Nederland kwam destijds in de finale van 1974 met 1-0 voor door een door Hoeneß veroorzaakte penalty van Johan Neeskens (knalhard door het midden),  maar verloor daarna grip op de wedstrijd en verloor met 2-1 door goals van Paul Breitner (eveneens een penalty) en een vreselijk rollertje van Gerd ‘der Bomber’ Müller. De tweede helft was Nederland beter, maar kreeg de bal niet meer achter keeper Sepp Maier (die met die grote handschoenen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s