Tennet maakt traject bekend van Duitse Noord-Zuidlijn

Tennet wil Noord- en Zuid-Duitsland verbinden met een 800 kilometer lange stroomkabel. Iedereen is het erover eens dat de verbinding nodig is om de grote hoeveelheden windenergie uit het noorden te vervoeren naar de in het zuiden gelegen industrieregio’s. Toch ligt de de deelstaat Beieren dwars. Zij vreest de protesten uit de bevolking. 

140131_0455n2_A_Vorschlag_Alternativen_light_Grafik

Het gaat om de groene lijn op de kaart

Vanochtend was het dan zover. De Nederlandse elektriciteitstransporteur Tennet en het Duitse TransnetBW maakten tijdens een persconferentie in Berlijn bekend langs welk traject Duitslands langste stroomverbinding wordt gebouwd, de zogenoemde ‘Suedlink’.

Het gaat om een 800 kilometer lange hoogspanningslijn (380 kilovolt) tussen Noord- en Zuid-Duitsland. De lijn is nodig om de in het Noorden opwekte stroom door windmolens te verplaatsen naar het Zuiden, waar de meeste industrie zit.

Het project geldt als essentieel voor het slagen van wat ze in Duitsland de ‘Energiewende’ noemen, ofwel een grote omschakeling van elektriciteit op basis van fossiele brandstoffen naar een gebaseerd zon. wind en biomassa.

Volgens Lex Hartman van Tennet zullen de kosten ‘enkele miljarden’ bedragen. Naast Suedlink zijn er nog twee grote nieuwbouwprojecten. In totaal gaat het daarbij om 2800 kilometer nieuwe kabels en een kostenpost van zeker €10 mrd. Kosten die deels door de Nederlandse staat zullen moeten worden gedragen, omdat die grootaandeelhouder is in Tennet.

Suedlink moet in werking treden in 2022 – het jaar dat de laatste kerncentrales in Duitsland dicht gaan. Maar makkelijk zal dat niet worden. Langs de geplande lijn hebben zich namelijk meerdere protestgroepen gevormd die vrezen dat de 60 tot 70 meter hoge masten schade toebrengen aan de gezondheid en het landschap. Vooral in Hessen en in Beieren gaat het om goed georganiseerde, fanatieke groeperingen, die al een aantal m,alen met succes Tennet hebben gedwongen de plannen aan te passen. In Beieren is hun invloed zo groot dat de regering in München nu overweegt een andere nieuwe stroomverbinding (van Saksen-Anhalt naar Beieren) te blokkeren.

Volgens Hartman geen goede zaak. ‘Als Duitsland de Energiewende tot een succes wil maken, dan hebben we die netten nodig.’ Hij wil het gesprek met omwonenden graag voeren, maar dan moeten de regeringen in Berlijn en München wel eerst duidelijkheid verschaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s