Belastingharmonisatie in EU voor Berlijn geen taboe

Als journalist heb ik er de afgelopen jaren vaak naar gevist: Wat bedoelt Angela Merkel nou eigenlijk als ze het heeft over ‘Meer Europa, en niet minder’. Gaat het alleen om een terugkeer naar de in het Verdrag van Maastricht toch al voorgeschreven begrotingsdiscipline, of gaat het om iets veel groters, bijvoorbeeld het aanpakken van de verschillen in de sociale zekerheid en belastingregimes in de eurozone?

De antwoorden van Merkel en minister van financiën Wolfgang Schäuble waren altijd ontwijkend. Nee zover zal het niet komen. Ook wij willen geen Verenigde Staten van Europa. Van dat soort opmerkingen. Maar misschien waait er nu een andere wind in Berlijn. Minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier vertelde mij deze week dat een discussie over het harmoniseren van belastingsystemen naar zijn mening ‘onontkoombaar is’. Het is een nodige stap in het definitief gezond maken van de EU en de eurozone.

Het zullen volgens hem lastige discussies worden, want de weerstand tegen belastingharmonisatie is groot en besluiten in deze richting moeten door alle landen worden gedragen. Dat geldt overigens ook voor Duitsland waar net zo goed kritiek is op de bemoeizucht van Brussel. 

Waar de discussie volgens Steinmeier uiteindelijk toe moet  leiden, zei hij er niet bij. Ook niet of hij de mening van de hele bondsregering vertolkt. Wat wel zeker is, is dat het Berlijn al jaren een doorn in het oog is dat zij belastinginkomsten mislopen vanwege gunstige fiscale regimes in bijvoorbeeld Ierland en Nederland. Nu kunnen ze daar niets tegen doen.

Grappig genoeg kwamen de opmerkingen van Steinmeier vlak nadat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op bezoek was geweest. Timmermans had hem net het standpunt van de Nederlandse regering uitgelegd, namelijk dat Brussel met zijn tengels af moet blijven van de sociale voorzieningen, pensioenen en belastingen in de EU-lidstaten.

Timmermans en Steinmeier kondigde verder aan dat Nederland en Duitsland de komende weken gaan werken aan een gemeenschappelijk concept voor subsidiariteit in Europa, ofwel waar beginnen de bevoegdheden van de EU-lidstaten en waar houden die van Brussel op.

Ik ben erg benieuwd wat daaruit komt zo vlak voor de Europese verkiezingen. Ik ben er niet zo zeker van dat Duitsland en Nederland hier op een lijn zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s