Gestaalde vuisten en een groot hart voor Oekraïne

De ruim twee meter lange Vitali Klitsjko zou zonder moeite mee kunnen meespelen in een lekker harde Rocky-film, waar een gemene Rus de arme ‘Italian Stallion’ bont en blauw slaat. Klitsjko heeft er in ieder geval de (Russische) kop voor, én de vuisten. Niet voor niets heeft hij de bijnaam ‘Dr. Steel Fist’, won hij zes wereldtitels bij het kickboksen en sloeg hij als profbokser in 47 wedstrijden 41 tegenstanders tegen de grond.

Maar in deze dagen van zware straatgevechten in de straten van Kiev worden van Klitsjko andere eigenschappen gevraagd. De gehele wereld hoopt dat de 42-jarige Oekraïner de rust doet weerkeren in een land waar de haat tussen aanhangers van het pro-Russische en pro-Europese kamp steeds groter wordt.

Klitsjko staat met zijn partij Udar (Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervormingen) aan de zijde van de pro-Europeanen. Tegenover hem staat de onverzettelijke premier Viktor Janoekovitsj die ook het afgelopen weekend weer met harde hand probeerde de onlusten de kop in te drukken. De situatie escaleerde zo dat Klitsjko op de radio waarschuwde voor een burgeroorlog. ‘Maar’, zo voegde hij eraan toe, ‘ik zal er alles aan doen om bloedvergieten te voorkomen.’ Het zijn woorden die de Oekraïners graag van hem horen, want iedereen beseft dat een burgeroorlog dramatische gevolgen heeft.

De man met de stalen vuisten

De rol van Klitsjko als ‘peacekeeper’ komt niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds de onlusten twee maanden geleden uitbraken, is hij meermaals met gevaar voor eigen leven tussen regeringstroepen en demonstranten gedoken, zonder ooit zijn vuisten te gebruiken. Daarbij werd hij opvallend genoeg ook door zijn politieke tegenstanders vaak om een handtekening gevraagd.

Vitali is al veel langer politiek actief. Zo zei hij in 2004 tijdens een van zijn comebacks in de boksring dat hij liever in Oekraïne was geweest om Joelija Timosjenko en haar ‘Oranje Revolutie’ te steunen in haar strijd tegen destijds ook al Janoekovitsj. In 2006 en 2008 was Klitsjko (zonder veel succes) kandidaat voor het burgemeesterschap van Kiev, in 2012 werd hij met zijn partij Udar de op twee na grootste partij van het land en oktober vorig jaar kondigde hij aan president te willen worden in 2015.

Enquêtes wijzen uit dat hij zeker niet kansloos is, en dat komt niet alleen door zijn populariteit onder boksfans. Wat ook in zijn voordeel spreekt is dat hij geen typische West-Oekraïner (pro-Europa) of Oost-Oekraïner (pro-Rusland) is. Hij heeft ook geen familie die hij aan goede baantjes moet helpen, iets wat zowel Janoekovitsj, als de in de gevangenis zittende Timosjenko vaak verweten wordt. Klitsjko is in 1971 als zoon van een Oekraïense Sovjetmilitair geboren in Kirgizië. Hij verhuisde pas in 1984 naar Oekraïne, waar hij bovendien niet zo heel lang bleef, want als kickbokser vertrok hij al eind jaren tachtig naar de VS om daar zijn geld te verdienen.

De lange tijd die hij in het buitenland doorbracht, is tegelijkertijd zijn zwakte. Klitsjko mag dan net doen alsof hij een man van het volk is, hij heeft wel een doctor-titel in de sportwetenschappen, en zit een groot deel van het jaar in Californië en Hamburg, waar zijn vrouw Natalia woont met hun drie kinderen.

Vaak is Klitsjko al gevraagd waarom hij zich niet rustig terugtrekt in Duitsland of de VS met zijn vele miljoenen. Zijn antwoord is gelijk aan dat wat hij gaf hij in 2009 toen hij terugkeerde in de ring na een blessure van vijf jaar: ‘Omdat ik wil vechten voor iets waar ik met mijn hele hart achter sta.’

Dat hij in dat gevecht Janoekovitsj van de troon wil stoten, staat buiten kijf, maar dat hoeft niet met een knock- out. Dat blijkt ook wel uit zijn oproep dit weekend aan de demonstranten om kalm te blijven. Liever praten dan vechten is zijn motto. Helemaal doof lijkt Janoekovitsj daar niet voor te zijn. Gisteren vond in elk geval een eerste gesprek plaats tussen hem en zijn tegenstanders. Een akkoord is niet bereikt, maar wel is een commissie opgericht die de partijen tot elkaar moet brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s