Gastland VN-klimaattop zet in op kolen, kernenergie en schaliegas

Ik had het genoegen dit jaar een aantal malen naar Polen te mogen reizen, een prachtig land met even mooie steden. Het pittoreske Gdansk, gezellige Poznan en wonderschone Krakow. Polen heeft veel te bieden, inclusief een altijd in beweging zijnde wereldstad Warschau.

De natuur doet daar niet of nauwelijks voor onder. Ongerepte wouden, gigantische meren, Europese bizons, zeearenden en een flinke portie rust. Heerlijk! Je zou zeggen een ideaal land om de 19e VN-klimaattop te houden, maar dat zou een leugen zijn. Polen is namelijk op een belangrijk punt niet bereid compromissen te doen en dat is op het gebied van de energie.

Polen is in het noordoosten bezaait met enorme meren en kleine dorpjes

Polen is in het noordoosten bezaait met enorme meren en kleine dorpjes. Hier Mikolajki. Foto: Maurits Kuypers

Duurzame energie heeft Polen nauwelijks. De stroomvoorziening is voor 90% gebaseerd op steen- en bruinkool. En de regering is niet van plan dat te verminderen. Eisen voor CO2-reductie interesseert het land weinig. ‘Europa kan niet zonder kolen’, zei milieuminister Marcin Korolec eerder. En daar achteraan kan je lezen ‘vooral Polen niet’.

Voor Polen zijn steen- en bruinkolen om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste heeft het er veel van, vooral in het zuiden van het land. Het is dus goedkoop en levert geld op. De mijnbouwbedrijven zijn daardoor niet alleen grote werkgevers, ze vormen ook een politieke machtsfactor.

Ten tweede zorgt de kolenindustrie voor onafhankelijkheid van Rusland, en die is heilig in Polen. Het tot een minimum beperken van de gasimporten uit Rusland heeft in de politiek hoge prioriteit. Vandaar dat de regering van Donald Tusk ook zet op meer kerncentrales en schaliegas  (gas in diepliggende steenlagen).

De meest recente schattingen gaan uit van 346 miljard m3 schaliegas in de bodem. In grote lijnen bevinden die voorraden zich in een lijn die loopt van Gdansk naar het zuid-oosten. Hoewel de laatste schatting veel lager ligt dan een paar jaar geleden werd verondersteld, is het nog altijd genoeg om 65 jaar in de binnenlandse vraag te kunnen voorzien.

Balticum 021 (800x531)

Schaliegaswinning vlakbij Gdansk in Legowo. Foto: Maurits Kuypers

Niet iedereen is het overigens eens met deze politiek. Lokaal is er veel protest tegen het uit de grond halen van schaliegas, omdat bij het productieproces verschillende chemicaliën worden gebruikt die kunnen leiden tot verontreiniging van het grondwater.

Verder zou volgens een enquête van Greenpeace negen van de tien Polen willen dat de regering meer inzet op duurzame energie, en minder op kolen en schaliegas. Maar of de regering zich daar wat van aantrekt? Tot nu toe wijst weinig daarop. Het officiële doel is om tussen 2020 en 2030 het aandeel duurzame stroom te verhogen van 15% tot 16% (nu rond de 6%).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s