‘Het is in Polen anders geregeld, niet slechter’

De handel tussen Nederland en Polen is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd, van € 4,3 mrd naar € 14 mrd in 2012. Het is een teken van de steeds hechtere banden tussen beide landen, maar het zou nog veel beter kunnen als de Nederlanders hun vaak vreemde beeld van de Polen zouden aanpassen.

Dat zeggen verschillende ondernemers en ondernemersvertegenwoordigers tegenover deze krant. Ben van de Vrie, ING-bestuurder en bestuurslid bij het Nederlands-Pools Centrum voor Handelsbevordering, wijst erop dat Polen enorme stappen maakt bij het verbeteren van het zakelijke klimaat. Het land heeft weliswaar veel regels, maar het zijn heldere regels. Het beeld dat veel mensen hebben van een enigszins achterlijk voormalig Oostblokland is in ieder geval volstrekt onjuist.

Dit artikel is eerder verschenen in Het FD van 14-08-2013

Zo zijn Polen volgens Van de Vrie harde werkers. ‘In Polen is het heel normaal dat er om 18.00 uur nog vergaderd wordt. Als het moet dan moet het. Daar zeurt niemand over. Dat zul je in Nederland niet vaak zien.’ Het zijn factoren die van Polen een land maken waar volgens Van de Vrie in de toekomst echt rekening mee moet worden gehouden. Voor Nederland schept dat legio kansen. ‘Vooral aan de technologiekant laten we nog veel liggen. Als je kijkt naar de infrastructuur, waterbeheer, bodem­onderzoek, dan zijn dat allemaal sectoren waar Nederlandse bedrijven veel toegevoegde waarde kunnen leveren.’

Gdansk, de stad waar de opstand tegen de communisten begon,  is nu een trekpleister voor toeristen

Gdansk, de stad waar de opstand tegen de communisten begon, is nu een trekpleister voor toeristen. Foto:  Maurits Kuypers

Als bewijs voor het gunstige investeringsklimaat wijst Van de Vrie op een recent onderzoek van ING onder Nederlandse bedrijven die actief zijn in Polen. ‘Een ruime meerderheid zei positiever te zijn over investeren in Polen dan in Nederland.’ Ook haalt hij een rapport van de Wereldbank aan, dat Polen in 2012 aanwees als de sterkste stijger op de ranglijst van landen met het beste zakelijke klimaat. ‘Betere procedures bij de eigendomsregistratie, belastingaangifte en faillissementsafwikkeling hebben Polen veel transparanter gemaakt voor buitenlandse investeerders.’

De beste gebieden voor buitenlandse bedrijven liggen volgens Van de Vrie rond Poznan en Warschau en in het zuiden op de weg tussen Wroclaw en Katowice. Op die laatste plek wordt ook snel duidelijk dat Polen niet alleen een productieplaats is voor buitenlandse bedrijven. ‘Het is een misvatting om te denken dat er geen succesvolle Poolse bedrijven zijn. Vooral bij toeleveranciers van de zware industrie en mijnbouw zie je veel innovatieve bedrijven die zo langzamerhand ook de wereldmarkten gaan veroveren met hun producten.’

Hij noemt de beursgenoteerde bedrijven Kopex en Famur in de mijnbouwsector en Comarch in de IT-sector. ‘Maar er zijn ook veel kleine familiebedrijven die snel opkomen in de medische sector en voedingsindustrie’, aldus Van de Vrie.

Ook Huub Droogh, een stedenbouwkundige die sinds 2005 actief is voor RDH Architecten in Poznan, ergert zich aan het beeld van de aspergestekende Pool of de eeuwige bouwvakker. ‘Onderschat de ontwikkelingsgraad van het land niet. Het is hier anders geregeld, niet slechter.’ Mensen die denken dat Polen met zijn communistische verleden een hoge graad van corruptie moet hebben, wijst hij terecht. ‘Een gekke gedachte na alle vastgoedschandalen en andere schandalen in Nederland. De kringen waar ik in verkeer, zijn niet meer of minder corrupt dan in Nederland. Misschien zelfs tegenovergesteld: veel lokale bestuurders die ik ontmoet zijn zo gevoelig om van corruptie beschuldigd te worden, dat ze overdreven voorzichtig zijn in het naleven van procedures en transparantie.’

Volgens Droogh is de behoefte aan puur technische kennis eigenlijk niet zo groot, wel die aan betere dienstverlening. De mensen zijn de afgelopen jaren welvarender geworden. Aan consumptiegoederen is geen gebrek meer. Waar ze nu om vragen is een kwalitatief betere zorg, onderwijs, leefomgeving, publiek transport en openbaar bestuur. Droogh noemt de transportsector als goed voorbeeld van waar de Nederlanders toegevoegde waarde leveren. ‘Een aantal Nederlandse bedrijven is hierin in Polen erg succesvol. Ik ben ervan overtuigd dat conceptueel hoogwaardige logistieke processen en efficiënt modern management hierbij sleutelfactoren zijn geweest.’

Elro van den Burg, directeur van de Nederlands-Poolse kamer van koophandel, ziet die vraag de komende jaren verder toenemen: ‘Tot 2020 zal er voor Polen € 106 mrd uit de Europese structuurfondsen beschikbaar zijn. Dit geld wordt onder meer besteed aan de aanleg van autowegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s