Hempflax kan aan de slag met hennepteelt in Roemenie

Het Nederlandse bedrijf Hempflax gaat volgend jaar op grote schaal hennep verbouwen in Roemenië. Volgens adjunct-directeur Mark Reinders wordt begonnen met 500 hectare. Later zal dit worden uitgebreid naar 1000 hectare, evenveel als Hempflax nu in Nederland aan landbouwareaal heeft.

Het bedrijf uit Oude Pekela maakt volgens Reinders van alles en nog wat uit de cannabisplant, ‘alleen geen hallucinogene middelen’, zegt hij lachend. Isolatiemateriaal, kattengrit, olie en de steeds meer in opkomst zijnde bio plastics.  Volgens Reinders heeft Hemplax onder andere veel afnemers in de auto-industrie. ‘Onze producten zitten onder andere verwerkt in auto’s van Bugatti, Jaguar, Bentley, BMW en Mercedes.’

Dit artikel is in een iets kortere versie verschenen in Boerderij Vandaag van 12-11-2013

Hempflax produceert al 20 jaar hennep in Nederland. Voor grootschalige aanbouw wordt de grond volgens Reinders echter langzamerhand te duur. Hempflax moest  dus noodgedwongen op zoek naar een alternatief, en daarbij is de keus op Roemenië gevallen.

Probleem was nog wel de financiering. Hempflax was alleen geïnteresseerd in de oogst en industriële verwerking. Voor het grondbezit ging het op zoek naar een externe financier, waarbij de keus viel op het in Potsdam (Duitsland) gevestigde bedrijf APC Kamphorst.

Dit Nederlandse bedrijf, geleid door Sebastian Kamphorst, had al twee grondfondsen. Het Kamphorst Agrofonds 3 wordt het derde. Volgens Jan Ovinge van het fonds was het door de crisis in het begin niet makkelijk beleggers over de streep te trekken. Het gaat immers om een stevige belegging van €100.000 per aandeel, en dat zonder een officiële vergunning van de AFM in een toch vrij exotisch land.

watishennep-566x270[1]

Hennepvezelplantage Hempflax

Maar volgens Ovinge begint het nu te lopen. Vooral onder Nederlandse boeren bestaat veel belangstelling. ‘We hebben inmiddels bijna 70% van de benodigde €2,5 mln aan eigen vermogen binnen’, zegt Ovinge. Genoeg voor Hempflax om volgend jaar van start te gaan.

De afspraak is dat Hempflax twaalf jaar lang een vaste lease betaalt voor de grond. Het Kamphorst beleggingsfonds bemoeit zich verder niet met de exploitatie. Het enige wat zij doet is investeren in grond en gebouwen. Beleggers hoeven volgens Ovinge niet de volle 12 jaar in het fonds te blijven. Zij kunnen als het goed is in 2018 uitstappen als er naar een koper wordt gezocht voor het beleggingsfonds. Ovinge verwacht dat het fonds tegen die tijd ongeveer 720 hectare grond bezit plus de bedrijfsgebouwen (de overige door Hempflax gebruikte grond wordt van Roemeense boeren gepacht). Het verwachte rendement ligt volgens Ovinge op 9% per jaar.

Een risico is dat Hempflax failliet gaat. Het agrofonds moet dan immers op zoek naar andere pachters, waarvan het maar afwachten is of die evenveel betalen. Ovinge ziet dat zelf als geen probleem omdat er genoeg vraag naar land is. En ook Reinders zegt dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken. Want, ondanks het feit dat Hempflax geen megawinsten schrijft, is het financieel stabiel.

Reinders: ‘Wij hebben de afgelopen 20 jaar als pionier in deze industrie overleefd en ik heb er het volste vertrouwen in dat we ook de volgende 20 jaar goed doorkomen mede dankzij onze sterke aandeelhouder, de Dronkers BV’, aldus Reinders.

De man achter de Dronkers BV is in de cannabiswereld een bekende. Ben Dronkers stroopte als jonge man in de jaren zeventig het hele Verre Oosten af op zoek naar verschillende soorten cannabis. Zijn zaadbank Sensi Seed is met meer dan 250 verschillende soorten zaad wereldberoemd. Hij heeft verder twee hasj, marihuana en hennepmusea opgericht in Amsterdam en Barcelona.

In Hempflax heeft hij al vele miljoenen geïnvesteerd omdat hij er zeker van is dat hennep voor veel meer goed is dan alleen roken. Een comeback van hennep als basisgrondstof voor de textielindustrie is in zijn ogen slechts een kwestie van tijd. De overstap naar Roemenië moet daarbij helpen.

Zonder tegenslagen zal dat overigens niet gaan, zo geeft Reinders toe. Zo verliep tijdens de eerste paar jaar proefdraaien in Roemenië lang niet alles naar wens. ‘Zo hebben we gemerkt dat de grond in Roemenië, doordat hij vaak lang niet professioneel is bewerkt, in een slechte conditie is. Het kost wel een paar jaar om dat te herstellen‘

Een ander nadeel was dat er de afgelopen twee jaar extreme weersomstandigheden waren met nadelige gevolgen voor de oogst. Maar over het algemeen is Reinders toch optimistisch. Positief is in ieder geval dat er in Roemenië schaalvoordelen kunnen worden bereikt onvergelijkbaar met Nederland. Daarnaast is een groot voordeel dat het seizoen er een aantal weken langer duurt. ‘Daardoor kunnen we in Roemenië ook de zaden van de hennep gaan oogsten en die verwerken tot olie of zaaigoed voor het volgend jaar.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s