Bellenblazen op de beurs

Vandaag werd bekend dat de eurozone in het derde kwartaal met 0,1% gegroeid is. Het is niet bepaald het nieuws waar je als belegger van achteroverslaat. Eigenlijk is het gewoon doormodderen op hetzelfde ellendige niveau als de laatste jaren. Het beeld in Europa sluit wat dat betreft naadloos aan bij andere continenten. De een doet het wat beter (VS, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië) dan de ander (Eurozone, opkomende markten), maar het algemene beeld is niet om over naar huis te schrijven.

wachstum[1]

De beurs lijkt zich daar echter niks van aan te trekken. Op de beurs van New  York wordt het ene na het andere record gebroken. In Japan zijn de koersen dit jaar al met 50% opgelopen. En ook in recessieland Nederland is de AEX met meer dan 10% gestegen.

Ik ben een fan van het programma CNBC. Een uurtje CNBC per dag en je bent redelijk op de hoogte van de economische situatie in de wereld. Maar over wat je aan moet met de oplopende aandelenkoersen wordt je ook hier niet veel wijzer. De ‘Bulls’ (optimisten) en ‘Bears’ (pessimisten) zijn ongeveer gelijk verdeeld en voor hun argumenten is allebei wat te zeggen.

Bulls hebben gelijk op korte termijn, Bears op de lange duur

De belangrijkste argumenten voor de Bulls om positief te zijn, zijn de trend en het beleid van centrale banken. De beurzen gaan al bijna vijf jaar omhoog, dus waarom zou je nu uitstappen? ‘The trend is your friend’, zeggen Bulls graag. Meer geld naar aandelen dus, in ieder geval zolang de centrale banken in de wereld de monetaire geldkraan open hebben staan.  Zij zijn het namelijk die met hun politiek van goedkoop geld de bullmarkt in gang hebben gezet.

De ‘Bears’  op de beurs kijken wat meewarig naar deze argumentatie. Allereerst zegt hun de opwaartse beweging op de beurs van de laatste jaren niks. Zij kijken wat langer terug naar 2000-2001 toen de internetluchtbel uiteenbarstte en de AEX-index nog op 700 punten stond (nu bijna 400).

Het was het jaar dat het sprookje van ‘de nieuwe economie’ werd ontmanteld en Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale banken (de Fed), daar deels de schuld van kreeg. Zijn goedkoopgeldbeleid had er immers toe bijgedragen dat economische realiteit en aandelenkoersen niks meer met elkaar te maken hadden.

Volgens de echte Bears zitten we nog steeds in deze fase. Het enige wat centrale banken bereiken met hun ruime monetaire beleid is nieuwe luchtbellen blazen op de aandelen-, obligatie- en (hoewel we dat in Nederland nog niet zien) de huizenmarkt.

Als de economie nou nog wat zou herstellen door de lage rente dan was er nog iets te zeggen voor de beurseuforie. Maar tot nu toe is dat niet zo. De lage rente leidt slechts in beperkte mate tot meer kredietverlening, consumptieve uitgaven en investeringen. Een groot deel van het in het systeem gepompte geld wordt omgezet in hogere effectenprijzen, maar niet in meer productie.

Voor de Bears is het een  kwestie van tijd tot mensen inzien dat dit zo niet verder kan. Hogere aandelenkoersen zonder economisch fundament zijn op de langere termijn  onhoudbaar. De vraag is alleen hoe lang dat duurt. Een week, een maand, een jaar? Niemand weet het.

Dat beseffen zich zelfs de Bears. Dus ook die hoor je op CNBC zeggen dat ze nu weinig anders kunnen dan meedoen met de waanzin, maar wel met de hand op de rem, want het keerpunt kan elk moment komen.

Wat ik zelf vind laat ik in het midden. Maar laat ik het zo zeggen. Ik weet niet of het komt doordat ik al een tijdje in Duitsland woon en een paar keer contact had met Bundesbank-president Jens Weidmann. Maar ik vind dat de Bundesbank terecht wijst op de gevaren van een centralebankrente die te lang op een te laag niveau wordt gehouden.

Economische groei moet uiteindelijk komen van regeringen die goed beleid maken voor de toekomst met bijvoorbeeld beter onderwijs, investeringen in R&D en een verstandig arbeidsmarktbeleid, niet van monetaire instanties. Als de beurskoersen meer afhankelijk zijn van wat ECB-president Mario Draghi of Janet Yellen (de toekomstig Fed-president) zeggen dan van reële cijfers over de economie, dan is dat vragen om problemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s